Начало / Новини / Китайско кино във Vbox7.com

Китайско кино във Vbox7.com 0

На 16-ти януари на специална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски” стартира проект „Седмици на китайското кино”.

В продължeние на две седмици интернет потребителите в България ще имат възможността да гледат безплатно пълнометражни кинопродукции от Китай само на страниците на Vbox7.com.

Проектът е дело на Радио Китай, посолството на Китайската народна република в България, „Нетинфо” и Vbox7 и позволява на българските потребители да се докоснат до традициите, обичаите и нравите на азиатската страна.

Посланикът на Китай в България Гуо Йеджоу благодари на „Нетинфо“ за положените усилия, а изпълнителният директор на компанията Красимир Янев отбеляза, че за „Нетинфо“ е чест, че страна като Китай предпочита компанията за партньор при популяризиране на китайската култура в България.

По думите на Янев така „Нетинфо“ има прекрасна възможност да даде още една гледна точка потребителите си. С покритието, което има „Нетинфо“, ние достигаме до повече от 80% от интернет потребителите в България и шансовете за успех са значителни. Особено когато става въпрос за достигане до млади хора,  Vbox7 няма аналог в интернет пространството ни, което се надявам да послужи за общото ни начинание с нашите китайски приятели, добави Красимир Янев.

Посланикът на Китай в България Гуо Йеджоу  обясни, че целта на проекта е чрез киното като лесна, директна и жива форма на изкуство и използвайки интернет като бърза и широка платформа, да се отвори прозорец както за докосване до китайската култура, така и за разбиране на съвременен Китай. Дипломатът изрази надежда все повече българи да отворят този прозорец и да научат повече за Китай.

Шестте филма са със субтитри на български език и разкриват красотата на природата, бита и живота както в големия град, така и в провинцията.  Режисьорите им са едни от най-големите имена в китайското киноизкуство и умело разказват как се приемат и как се гледа на традициите в различните провинции, вкл. и в Тибет, както и какво е мястото на обичаите в ежедневието на китайците.

Проектът е част от честването на годината на Дракона, която настъпва на 23-ти януари.

Сподели

Коментарите са спрени.