Начало > Въпроси и отговори > • За авторството и използването на кадри от други клипове

• За авторството и използването на кадри от други клипове

„Авторски видеоклип“ във Vbox7 може да бъде и видеоматериал, позоваващ се на друго авторско съдържание, като го цитира по разрешения за това начин. Така например е разрешено цитирането /т.е. ползването/ на чужди материали за целите на един субективен обзор, като например коментар на микс от друго авторско съдържание.

Това цитиране обаче не е безконтролно и неограничено, напротив то е допустимо само в случай че се обозначи автора и източника на съответното произведение.

Точният текст на законовата разпоредба /чл.24, т.2 от Закона за авторското право и сродните му права/ казва, че е позволено „използването на цитати от вече разгласени произведения на други лица при критика или обзор при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно; цитирането трябва да съответства на обичайната практика и да е в обем, оправдан от целта.“

Или иначе казано, авторски клип във Vbox7 може да бъде всеки субективен микс от други авторски елементи (текст, откъси от видеоклипове), стига да са спазени съществуващите законови ограничения.

Сподели